Als verpleegkundigen voor een operatie voedingszorg geven aan ondervoede patiënten of die daar risico op lopen, blijken ze meer eiwit en meer kilocalorieën binnen te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van verpleegkundig wetenschapper Harm van Noort. Hij presenteert zijn resultaten tijdens zijn promotie op 14 december aan Radboud Universiteit.

Lees Harms proefschrift via deze link Promotie Harm van Noort: Nutritional nursing care for patients undergoing surgery – a personalized approach – St. Alliantie Voeding in de Zorg

Luister ook naar Radio 1 over dit proefschrift via deze link: Moet je altijd met een lege maag naar de operatietafel? “Dat is niet altijd nodig.” – Radio 1

Abstract PhD Harm van Noort
Het proefschrift beschrijft de ontwikkeling en evaluatie van verpleegkundige voedingszorg voor ondervoede patiënten die een operatie ondergaan. Ook wordt de naleving en de haalbaarheid van het nuchterbeleid onderzocht. Een verpleegkundige interventie, gebaseerd op literatuur en gestructureerd ontwikkeld aan de hand van Intervention Mapping, werd verleend op poliklinieken van twee ziekenhuizen aan patiënten met (risico op) ondervoeding voorafgaand aan hun geplande operatie. Patiënten werden aangemoedigd om voedingsinname te verbeteren en persoonlijke barrières voor voldoende voedingsinname te verminderen. Deze preoperatieve voedingszorg leidde tot verbeterde energie- en eiwit-inname. Uit observatie van het toegepaste nuchterbeleid blijkt  dat patiënten onnodig lang nuchter blijven, mede door onjuiste instructie. Door concrete verpleegkundige instructie over het tijdstip dat de patiënt iets mocht eten of drinken, bleven patiënten korter nuchter. In toekomstige studies moeten alle barrières worden meegenomen om optimaal nuchter gedrag te bereiken. Persoonlijke voedingszorg door verpleegkundigen leidt tot beter eten bij preoperatieve ondervoeding en beter nuchter blijven.

Previous PostNext Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *