Nr   Titel Sprekers Inhoud Workshop
1. Samen beslissen in de langdurige zorg Ruth Pel Als verpleegkundige sta je dagelijks met je collega’s voor de uitdaging om kwalitatieve zorg te bieden aan een groeiend aantal oudere cliënten. Om de zorg nu en in de toekomst toegankelijk te houden, werken we in Nederland steeds meer volgens de principes van Passende zorg. De verschuiving van een ziektegerichte naar een persoonsgerichte aanpak, waarbij Samen Beslissen centraal staat, is essentieel om Passende zorg te realiseren voor ouderen met een kwetsbare gezondheid.
Ruth Pel, bijzonder lector Samen Beslissen bij de HAN en onderzoeker bij Vilans, neemt je mee in de methodiek van persoonsgericht Samen Beslissen en deelt de ervaringen van zorgprofessionals en ouderen. Ze gaat met je in gesprek over jouw dagelijkse praktijkervaringen en geeft je tips en trucs om ook in jouw organisatie de omslag naar persoonsgericht Samen Beslissen te maken!
2. Resultaten Beter Laten in de wijkverpleging (RENEW) Benjamin Wendt Beter Laten zorghandelingen komen regelmatig voor, ook in de wijkverpleging. Dit zijn zorghandelingen die vroeger nuttig en efficiënt leken. Door nieuwe inzichten en onderzoeken blijken ze nu niet meer passend te zijn. Binnen het project RENEW hebben we samen met 12 teams uit de wijk gekeken hoe we deze zorghandelingen kunnen verminderen. Tijdens deze workshop delen we de resultaten en krijg je praktische tools aangereikt om zelf met je team aan de slag te gaan.
3. Zorgtechnologie Hetty Peeters & Chantal Lukken- Veenman Zie jij zorgtechnologie als duurzame oplossing voor de zorg? Of blijf je er het liefste zover mogelijk vandaan? Misschien vind je het wel super interessant, maar stiekem ook een beetje spannend om in te zetten?
Graag nemen we je tijdens deze workshop mee in de mogelijkheden die zorgtechnologie te bieden heeft, maar nemen we ook de tijd om te luisteren naar de uitdagingen die je wellicht ervaart tijdens je werk, bij je team en/of de cliënt.
We kijken uit naar je komst!
4. Cursus “Thuis je naaste verzorgen” Anne van Roekel &
Stefanie Wolf

Hoe help je iemand veilig in of uit een stoel? Waar vind je een goede douchekruk? Wat vertel je als je meegaat naar de huisarts? Dat leren mantelzorgers tijdens de workshop ‘Zorgen voor je naaste’.
Tijdens deze workshop is er gelegenheid om te oefenen met hulpmiddelen en tiltechnieken.
Medewerkers van team Mantelzorgsupport van ZZG Zorggroep ontwikkelen een workshop waar mantelzorgers praktische informatie en tips krijgen over hoe ze goed en veilig “zorgen” voor een ander.
Stephanie en Anne vertellen over hun ervaringen met het opzetten van deze workshop.
Graag gaan zij met jullie in gesprek over duurzame oplossingen voor zorg in de wijk, en jullie ideeën ophalen over doorontwikkeling van deze workshop.

5. Medisch Service Centrum – de rol van  de monitoringsverpleegkundige Stan de Kleijn &   Jacqueline Bouten
6. Zelf Zorg Thuis (ZZT)
(wat ze in Maastricht de Mantelzorgacademie noemen)
Tjerja van den Dungen & Jacqueline Jansen Zelfzorg Thuis: Deskundige zorgprofessionals leren patiënten en hun naasten om eenvoudige zorghandelingen zelf te doen. Zoals steunkousen aantrekken, onderhuids injecties geven of omgaan met het porttaal MijnCWZ of zorgapps op de telefoon. Wie meer zelf kan doen in zijn eigen zorg, krijgt er zelfstandigheid en vrijheid voor terug. Bij zelfzorg Thuis laten we de patiënt zien hoe dat kan.
7. Met passie en plezier blijven samenwerken Cecile Timmermans Een grote uitdaging voor onze sector is collega’s blijvend te binden aan de organisatie en de sector. Dat betekent dat er aandacht moet zijn voor mensen en dat er ruimte moet zijn voor individuele groei en ontwikkeling. Goed werkgeverschap binnen dit kader betekent dat je de talenten van medewerkers optimaal weet te benutten, dat er vertrouwen is in de medewerker en ruimte is voor de persoonlijke ambities.
8. De arbeidsmarkt in een breed perspectief. Rita Arts Het arbeidsmarktvraagstuk binnen de zorgsector vraagt om innovatie en creativiteit. Op welke wijze kunnen we als sector een antwoord geven op de maatschappelijke opgaven? De antwoorden op deze ene vraag zijn uiteenlopend: strategische personeelsplanning in relatie met informele zorg, flexibiliteit van arbeid in relatie met zorg- en werkprocessen, goed werkgeverschap, wat betekent de betrokkenheid en inzet van niet-professionals. Op basis van onze eerst ervaringen binnen de caresector is er ruimte in de workshop om in dialoog de creativiteit met de deelnemers aan te boren en nieuwe ideeën uit te wisselen.

Welk onderwerp spreekt jou het meeste aan? Op de dag zelf vragen we je een keuze te maken aan welke workshop je wil deelnemen.