De verpleegkundig specialist als brug tussen huisarts en wijkverpleging

Met zijn opleiding tot verpleegkundig specialist (VS) wil Jeffrey Hulzentop een verschil maken in de wijk, en dan vooral in de ouderenzorg. Hierin ziet hij de verpleegkundig specialist als brug tussen huisarts en wijkverpleging.

De eerstelijnszorg staat flink onder druk. Maar waar uitdagingen zijn, liggen ook kansen. Jeffrey Hulzentop, verpleegkundige en masterstudent Advanced Nursing Practice, ziet volop mogelijkheden om de zorg te vernieuwen. En dat begint met het leggen van verbindingen tussen huisarts, wijkverpleging en cliënten.

Lees hier het volledige artikel De verpleegkundig specialist als brug tussen huisarts en wijkverpleging

LECTORAAT EN MASTER VAKTHERAPIE SYMPOSIUM 13 juni 2025

Doe mee aan een inspirerende dag vol kennisdeling en verkenning van de kracht van vaktherapie. Samen ontdekken we hoe creatieve expressie, ondersteund door wetenschap en praktijk, nieuwe inzichten en mogelijkheden kan bieden.

We bieden een interessant en uitdagend programma met in de ochtend verschillende presentaties en in de middag zijn er enkele workshops en posterpresentaties over de afstudeeronderzoeken van de Master Vaktherapie. Accreditatie bij het Register Vaktherapie wordt aangevraagd. Kortom, alle reden om je aan te melden!

SYMPOSIUM LECTORAAT EN MASTER VAKTHERAPIE: EXPRESS YOURSELF!

Meer eigen regie voor de chronische patiënt: wat vraagt dit van zorgverleners?

Een diabetespatiënt naar huis sturen met de boodschap ‘je moet afvallen’. Het is niet meer van deze tijd. Wie ís je patiënt en wat speelt er in zijn leven? “We moeten af van de ‘vinkjescultuur’. Zorg gaat om afstemmen op behoeften van je patiënt. Ik onderzoek welke competenties hiervoor nodig zijn.”

Promovenda Leslie Michielsen weet door haar ervaring als verpleegkundig specialist in de chronische zorg hoe belangrijk het is zorg af te stemmen op de patiënt. Chronische ziekten als diabetes, COPD en hart- en vaatziekten staan vaak niet op zichzelf. Een andere, meer persoonsgerichte aanpak is volgens haar noodzakelijk. Ze verdiept zich hier verder in via een promotieonderzoek, dat in 2021 startte. Daarnaast werkt ze als teamregisseur binnen de HAN Academie Gezondheid en Vitaliteit.

Lees hier meer over haar onderzoek Meer eigen regie voor de chronische patiënt: wat vraagt dit van zorgverleners?

Door leefpatroonmonitoring kunnen kwetsbare ouderen langer zelfstandig thuis wonen

Aan de HAN werd de meerwaarde van leefpatroonmonitoring onderzocht, zodat kwetsbare ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Senior onderzoeker dr. Betsie van Gaal vertelt.

De meerwaarde van leefpatroonmonitoring

Mantelzorgers en wijkverpleegkundigen hebben een zware taak. Ze weten nooit zeker of de cliënt veilig alleen thuis is wanneer ze de deur achter zich dichttrekken. En hoe weet je of je vader of moeder thuis kan blijven wonen als je zelf elders woont? De ontwikkeling van zorgtechnologieën biedt uitkomst. Door het HAN lectoraat Technologie voor Gezondheid werd de meerwaarde van leefpatroonmonitoring onderzocht, zodat kwetsbare ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen.

Lees hier het volledige artikel Door leefpatroonmonitoring kunnen kwetsbare ouderen langer zelfstandig thuis wonen